X
Menu

Historie

Když ještě v domácnosti nebyly žádné plynové nebo elektrické trouby, pouze se peklo v kamenných pecích a na každém rohu nebyla pekárna,
tak tehdy vznikl Flammkuchen. Po každodenní domácí práci se ženy sešly na návsi u vesnické kamenné pece, kde se topilo dřevem a pekly chléb na zítřek, vyprávěly příhody a užívaly si zaslouženého odpočinku… Pro zjištění správné teploty na pečení chleba, zkoušely vždy vložením placky ze syrového těsta do pece. Placku nejdříve pomazaly tučnou smetanou, posypaly cibulí a slaninou. Když byla po 2 minutách placka pěkně křupavá, věděly, že pec je správně vyhřátá a mohly společně péct chléb na zítřek. Mezi tím se Flammkuchen stal neodmyslitelnou součástí nejen jako domácí snack tak i v gastronomii kde si nedovedeme představit jídelní lístek, bez této pochoutky.

Flamkuchen se dá případně připravit jako hlavní chod, předkrm, nakrájný na menší kousky a podávat jako Amuse-bouche nebo servírovat k aperitivu. Nejznámější klasický recept je se špekem a cibulí, jako přílohu listový salát ochucený balsamicovým dresinkem.